dr dirk geeraerts - laser en dermatologie

Bruine ouderdomsvlekken

bruine ouderdomsvlekken

De behandeling van bruine ouderdomsvlekken

Bij lentigines, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, ontstaat er in de bovenste huidlagen een teveel aan pigment. Naast een erfelijke aanleg, speelt vooral de zon een belangrijke rol.  De lentigines komen dan ook vooral voor thv het gelaat en de handen. Deze huidzones zijn immers winter en zomer aan de zon blootgesteld.

Dankzij het gebruik van intens gepulseerd licht ( IPL ) is het mogelijk deze bruine vlekjes te verwijderen. Zoals met een laser, wordt dit IPL licht selectief geabsorbeerd door de bruine kleur van de lentigines. Daardoor worden deze bruine ouderdomsvlekjes verwijderd, en dit op een snelle en veilige manier.

Na gemiddeld drie behandelingen ( soms meer ) zijn de bruine vlekjes verdwenen of veel minder zichtbaar. Er is echter geen garantie dat deze behandeling hetzelfde effect heeft bij elke patient.

De behandeling wordt het best uitgevoerd op een moment dat de rest van de huid niet gebronzeerd is (vb herfst/winter/lente).

bruine ouderdomsvlekken

Zijn er bijwerkingen?

Na de behandeling zal de huid wat rood worden gedurende enkele dagen. Daarna zal de bruine vlek licht afschilferen en soms enkele lichte korstjes vertonen gedurende een tot twee weken.

Uitzonderlijk kunnen witte of bruine vlekken ontstaan gedurende 2 tot 6 maanden (< 1/500),
zeer uitzonderlijk (< 1/1000) oppervlakkige brandwonde met licht litteken.


Het is belangrijk de dokter te informeren over uw gezondheid en de medicatie die u neemt.