dr dirk geeraerts - laser en dermatologie

Couperose en spataders

couperose en spataders

De behandeling van rode adertjes

  • Thv gelaat: couperose
  • Thv de benen: spataders

Bij couperose en fijne spataders gaan de normale ( niet zichtbare) bloedvaatjes uitzetten tot grote, rode, zichtbare bloedvaten. Daardoor krijgt de huid een wat rode kleur en ontstaat een netwerk van rode adertjes.

Dankzij het gebruik van intens gepulseerd licht ( IPL ) is het mogelijk deze gesprongen bloedvaatjes te genezen. Zoals met laser wordt dit licht selectief geabsorbeerd door de rode kleur van de bloedvaatjes. Daardoor worden de rode adertjes verwijderd, en dit op een snelle en veilige manier. De beste resultaten worden bekomen bij fijne en rode adertjes en spataders .

Na gemiddeld drie behandelingen ( soms meer) is het aantal rode adertjes met ongeveer 80% verminderd. Er is echter geen garantie dat de behandeling hetzelfde effect heeft bij elke patient.

Om de behandeling met succes te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de huid zo bleek mogelijk is. De behandeling wordt dus best uitgevoerd tijdens de herfst, winter of lente.  Donkere huidtypes en een gebruinde huid komen niet in aanmerking.

couperose en spataders

Zijn er bijwerkingen?

Na de behandeling zal de huid ter hoogte van de adertjes wat rood worden gedurende 2 tot 4 dagen (gemiddeld), zelden langer dan een week.  Zelden (2%) kunnen er kleine korstjes optreden, die een tot 2 weken duren . Het gaat echter om tijdelijke bijwerkingen.

Zeer zelden witte of bruine vlekken gedurende 2 tot 6 maanden(< 1/500).  Uitzonderlijk oppervlakkige brandwonde met licht litteken
(< 1/1000).

Het is belangrijk de dokter te informeren over uw gezondheid en medicatie die u neemt.

Bij meer dan 90% van de patiënten is de lichte roodheid na enkele dagen volledig verdwenen.